Kennisbank

Boktor

De huisboktor (Hylotrupes bajulus) is een kever uit de familie boktorren (Cerambycidae). De boktor wordt ongeveer 10 tot 25 millimeter lang, en zoals alle boktorren is het lichaam langgerekt, de poten en tasters zijn dun en sprieterig, de tasters zijn ongeveer de helft van de lichaamslengte en naar achteren gebogen. De kleur is zwart, het halsschild is rond maar heeft twee bultachtige uitsteeksels, op de dekschilden zitten vooraan twee niet altijd goed zichtbare witte haarvlekken met vaak nog lichtere vlekken eromheen, ook het halsschild is behaard met kleine, witte haartjes.

Volwassen boktor

De boktor zelf leeft niet van hout en leeft bovendien maar twee weken nadat ze zijn uitgevlogen en hebben gepaard. Vrouwtjes leggen na de paring tot 200 eitjes in naden van het hout, de larven komen na enkele weken tot meer dan een maand uit. Ze boren zich in het hout maar blijven de eerste tijd nog vlak onder het oppervlak zitten. Na enige jaren knaagt de larve zich dieper in het hout. Een jonge larve voor de eerste vervelling ziet er uit als een vliegenmade; wit, niet duidelijk gesegmenteerd en wormachtig. De gangen hebben een breedte van 4 tot 5 millimeter en als de larve gaat verpoppen is hij ongeveer 3 centimeter lang. De larve is dan uitgegroeid tot een witte, rups-achtige vorm en de voorkant is twee keer zo dik als de achterzijde, de oranjebruine kop is duidelijk zichtbaar. Na de verpopping knaagt de kever zich rond juni tot september naar buiten; de uitvliegopening is ovaal, bijna een centimeter breed en heeft gerafelde randen.

Houtaantasters

De larven zijn de grote boosdoeners die voor grote schades kunnen zorgen aan houten constructies van woningen en gebouwen. De larven zijn zeer vraatzuchtig en kunnen tien tot twaalf jaar oud worden voor de verpopping plaatsvindt, hoewel 4 tot 5 jaar gebruikelijker is en als de omstandigheden gunstig zijn nog sneller. De hoeveelheid aangevreten hout is enorm, en de larven kunnen indien ze al te massaal voorkomen hele dakconstructies wegvreten. In oude gebouwen moet de boktor als een gevaar worden gezien. Ook kunstwerken, tuinhuisjes, kasten en andere houten voorwerpen worden aangevreten, naaldhoutsoorten als vuren en grenen hebben de voorkeur.

Bestrijding

De bestrijding hangt af van het geïnfecteerde hout; een kast of kunstwerk kan in een met koolstofdioxide gevulde ruimte worden gezet waarna de larven spoedig sterven. Als echter constructiedelen zijn aangetast kan een warmtebehandeling uitkomst bieden. Hierbij wordt de luchttemperatuur enige uren op 80 °C gebracht. Een chemische bestrijding via injectiepluggen behoort ook tot de mogelijkheden.

Wat kan REGIE Vastgoedmanagement voor u betekenen?

Middels een vloerinspectie (hout), kruipruimte inspectie of een bouwkundig expertise onderzoek kunnen wij de omvang inventariseren en u adviseren in de te nemen maatregelen. Tevens kunnen wij u doorverwijzen naar een erkend en specialistisch bedrijf om een (eventueel) aanvullende bestrijding te laten uitvoeren.

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Klik hier indien u meer informatie wilt hebben over de diensten van REGIE Vastgoedmanagement.

Verder lezen

Asbest

Leestijd: 3 minuten
Asbest is tot eind vorige eeuw veelvuldig toegepast in allerlei toepassingsgebieden en bezit een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en zuren en hoge temperaturen en…
Lees verder

Belang bouwtechnische keuring

Leestijd: 2 minuten
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Het wordt ten zeerste aangeraden om een bouwkundige keuring uit te voeren wanneer u van plan bent om een woning…
Lees verder

Offerte aanvragen

Wacht niet langer en vraag direct uw offerte aan bij REGIE Vastgoedmanagement d.m.v. ons offerte aanvraagformulier. U ontvangt binnen 24 uur reactie op uw aanvraag.