Kennisbank

Bouwlood

Lood wordt in de bouw veelvuldig toegepast door de diverse goede eigenschappen. Lood wordt (als bladlood) in zowel de woningbouw als utiliteitsbouw hoofdzakelijk toegepast als waterkerend bouwmateriaal. Concreet wordt het gebruikt als waterkering, ofwel de afvoer van regenwater bij dakaansluitingen, spouwmuren, dakkapellen en schoorstenen.

De voordelen van bouwlood betreffen:

  • Waterkerend (zorgt voor een waterdichte aansluiting)
  • UV-bestendig (niet gevoelig voor weersinvloeden)
  • buigzaam (flexibel)
  • zwaar (niet snel windgevoelig)
  • duurzaam (doorstaat milieuverontreinigingen en heeft een zeer lange levensduur)
  • volledig recyclebaar (ca. 95% wordt gerecycled)

Toepassingen van lood in de bouw

De toepasbaarheid van lood in de bouw werd in de 20e eeuw sterk terug gedrongen doordat het gebruik van lood in de bouw en in andere toepassingen een negatief effect had op het milieu. Met name de vervuiling van het oppervlaktewater en de constatering dat de toepassing van loden drinkwaterleidingen een verhoogd gezondheidsrisico met zich meebracht zijn hier oorzaken van. Gelukkig is vandaag de dag het besef van duurzaamheid en recycling sterk toegenomen in de bouw. Lood laat zich uitstekend recyclen waardoor de milieubelasting sterk is teruggedrongen doordat ca. 95% van het lood wordt gerecycled.

Lood is verkrijgbaar in verschillende dikten die met een pond aangeduid worden, waarbij bijvoorbeeld 15 ponds lood een gewicht heeft van 15 kg/m2 (vroeger was het 15 pond/vierkante el, wat vrijwel hetzelfde resultaat geeft) en een dikte van 1,32 mm. In de bouw moet eigenlijk geen lood dunner dan 1,32 mm gebruikt worden; vaak heeft zwaarte 18 de voorkeur.

Bouwkundige benamingen na verwerking

  • Bladlood: een loodslab of loodslabbe is een strook lood wordt gebruikt voor een waterdichte aansluiting tussen onderdelen van een gebouw, bijvoorbeeld bij een schoorsteen of een dakvenster.
  • Loodloketten of loketten: Een loket wordt toegepast wordt voor de waterdichte aansluiting van een pannendak met een schoorsteendoorvoer of met opgaand metselwerk. De loketten worden horizontaal ingemetseld waarna onder de punten een losse strook lood wordt aangebracht die onder de pannen wordt geklopt.
  • Spouwlood: Toegepast in spouwmuren om het water van het binnenspouwblad naar buiten te leiden.
  • Voetlood: Dit wordt toegepast bij platte daken rondom opgaand metselwerk van een schoorsteen.
  • Gelakt lood: Dit wordt toegepast om lood esthetisch beter te laten passen bij het uiterlijk van een gebouw (vb terracotta kleur bij dakpannen).
  • Ribbellood of geribd lood: is bladlood dat een extra mechanische verwerking gekregen heeft waardoor het zeer flexibel is makkelijk met de hand is te verwerken zonder het na te kloppen.Door de ribbels is het mogelijk om met een grote tijdswinst aansluitingen te maken tussen opgaand metselwerk en golfplaten of diepe (holle) dakpannen.
  • Gietlood: verbinden van steenachtige materialen, vaak natuursteen, worden bij restauratiewerk de doken die voor de verbinding zorgen, vastgezet met gietlood. ook werden wel pirons e.d. van lood vervaardigd.
  • Loodwol: Voor het afdichten van pijpnaden wordt soms loodwol toegepast: een wolachtige stof van dunne looddraden.
  • Glas in lood: Zowel door het vormbare als duurzame karakter wordt lood toegepast bij glas-in-lood.
    Uit onderzoeken blijkt dat (langdurige) blootstelling aan asbest ernstige gevolgen voor de gezondheid met zich mee brengt. Asbestvezels kunnen wanneer ze worden ingeademd, longkanker, longvlies- en buikvlieskanker (mesotheliomen) en stoflongen (asbestose) veroorzaken. Vanwege de duurzaamheid van ingeademde asbestvezels in de longen kunnen deze symptomen soms pas na tientallen jaren zich openbaren.

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Klik hier indien u meer informatie wilt hebben over de diensten van REGIE Vastgoedmanagement.

Verder lezen

Asbest

Leestijd: 3 minuten
Asbest is tot eind vorige eeuw veelvuldig toegepast in allerlei toepassingsgebieden en bezit een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en zuren en hoge temperaturen en…
Lees verder

Belang bouwtechnische keuring

Leestijd: 2 minuten
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Het wordt ten zeerste aangeraden om een bouwkundige keuring uit te voeren wanneer u van plan bent om een woning…
Lees verder

Offerte aanvragen

Wacht niet langer en vraag direct uw offerte aan bij REGIE Vastgoedmanagement d.m.v. ons offerte aanvraagformulier. U ontvangt binnen 24 uur reactie op uw aanvraag.