Kennisbank

Kruipruimte (bodemafsluiter)

Bodemafsluiting is het aanbrengen van een laag isolerend materiaal waarmee de ondergrond afgesloten wordt. Er kunnen verschillende soorten materiaal gebruikt worden om bodems af te sluiten, al naar gelang de gewenste effecten. Veel kruipruimtes bevatten vocht en vuil en kunnen daardoor in de loop der tijden flink gaan stinken. Ook zijn plassen broedplaatsen voor insecten en ander ongedierte. Door een nieuwe bodemafsluiting aan te brengen wordt de oude, natte en vieze bodem compleet bedekt, wordt grondwater weggedrukt en stank en vochtoverlast bestreden.

Soorten bodemafsluiters

  • Laag schoon zand
  • Schelpen (bv. Isoschelp)
  • Schuimbeton
  • Polystyreen chips (bv. Thermochips van EPS
  • Argex-korrels
  • Bims (puimsteen)
  • Afdekfolie (oranje folie)

Laag schoon zand

Zand heeft niet zozeer een isolerende als wel een bodemafsluitende functie. De eigenschappen van zand zijn niet dusdanig dat ze evenveel isolerende werking bieden als bijvoorbeeld een schelpenisolatie. Daarnaast heeft zand ook een capilaire werking ofwel: het zuigt water in beperkte mate op. Een dikke laag zand echter sluit wel bepaalde problemen af zoals bijvoorbeeld plassen water in de kruipruimte of ongedierte in de kruipruimte. Door het grote soortelijke gewicht (1 liter zand weegt 1,5 kg) zorgt een laagdikte van circa 30 cm voor een enorme bodemafsluitende massa waardoor vocht en stank tot de verleden tijd zullen behoren. Daarnaast werkt zand als een (licht) isolerende laag waardoor de kruipruimte warmer en droger wordt.

Schelpen (bv. Isoschelp)

Schelpen zijn een natuurprodukt. Schelpen zijn duurzaam, zij hebben een onbeperkte werking en levensduur, door een jaarlijkse aanwas ondervindt het natuurlijk evenwicht daarin geen schade in de winning daarvan. Schelpen hebben een isolerende werking waardoor optrekkend vocht tot het verleden behoort. Door het aanbrengen van schelpen zal er verder geen verdamping meer ontstaan, zal de luchtvochtigheid in uw kruipruimte een stuk lager worden en het klimaat in uw woning verbeteren. Schelpen reguleren het vochtpercentage in uw kruipruimte door een teveel aan vocht op te nemen en af te staan waardoor er sprake van een constante relatieve vochtigheid. Schelpen hebben deze isolerende werking omdat zij bestaan uit kalk, dat een hoge ph-waarde heeft en er voor zorgt dat huisstofmijt, schimmels en muffe lucht aanzienlijk zullen verminderen. Het resultaat van het aanbrengen van schelpen is meer comfort, een beter binnenklimaat, minder huisstofmijt en vocht. Om een goed isolatiewaarde te krijgen zal een droge schelpenlaag van ongeveer 30-35 centimeter nodig zijn.

  • Warmte-isolerend, meer comfort en energiebesparend
  • Hygro-isolerend (vochtwerend/vochtregulerend)
  • Geluidsisolerend
  • Lichtgewicht opvulmiddel bij verzakkingen
  • Voorkomt vorming zwam, schimmel etc>
  • Goedkoop in aanschaf
  • Schuimbeton

In zijn meest elementaire vorm bestaat schuimbeton uit cement, water, fijne toeslagstoffen, schuimmiddel en lucht. De precieze samenstelling is afhankelijk van de toepassing en de volumieke massa varieert daarbij tussen 400 en 1600 kilo per kubieke meter. Naast het geringe gewicht en de geringe wateropname zijn producteigenschappen als sterkte, thermische isolatie en duurzaamheid minstens even belangrijk voor de groeiende populariteit van dit product. Schuimbeton is bovendien niet-corrosief, niet-giftig en past goed binnen de filosofie van duurzaam bouwen.Schuimbeton bestaat grotendeels uit lucht en water. Verhard schuimbeton bestaat uit door cementsteen omsloten luchtbelletjes met een gesloten cellenstructuur. Er treedt weliswaar wateropname op, maar die beperkt zich tot de buitenste schil van de constructie. Bodemafsluiters worden zowel bij bestaande bouw als bij nieuwbouw toegepast. Bij bestaande bouw wordt over het algemeen voor een licht type schuimbeton gekozen met doorgaans een volumieke massa van 500 kg/m3 en een dikte van 50 tot 100mm.

Hierdoor heeft de bodemafsluiter een behoorlijke isolerende waarde, waardoor de temperatuur in de kruipruimte stijgt en de begane grondvloer minder snel afkoelt. Als afdekking van de grondlaag in kruipruimten worden hierdoor vochtproblemen voorkomen. Dikte 50 tot 100mm. Indien er sprake is van een hoge grondwaterstand kan worden gekozen voor een grotere dichtheid (1200kg/m³) waardoor de massa zwaarder wordt dan water.In nieuwbouw situaties wordt over het algemeen een volumieke massa van ca. 1100 kg/m3 gekozen. Bij nieuwbouw is ook een combinatie tussen bodemafsluiter en werkvloer onder de funderingsbalken een veel toegepaste constructie.Bij nieuwbouw wordt schuimbeton gebruikt in plaats van polystyreen of Argex korrels, bij renovatie ter vervanging van verrotte of door zwam aangetaste houten vloeren. Hierbij wordt de gehele houten constructie verwijderd en plastic aangebracht op de vloer van de kruipruimte en tegen de wanden. Schuimbeton type 600 wordt aangebracht en afgedekt met 50 a 60 mm afdekvloer met krimpnet. Indien bij bijvoorbeeld Kwaaitaal vloeren instortingsgevaar dreigt door oxydatie van de wapening, is het vullen van de complete kruipruimte een zeer praktische oplossing.

Polystyreen chips

Polystyreen Chips zijn een zeer effectieve oplossing voor vocht in de kruipruimte. Op de bodem van de kruipruimte wordt een laag EPS (geëxpandeerd polystyreen schuim) bodemisolatie chips aangebracht (ca 200mm). Deze Chips zorgen ervoor dat het condenspunt verlegd wordt. De onderkant van de vloer is niet meer het condenspunt, maar het vocht verdwijnt onder de isolatiechips en richt geen schade meer aan. De Chips zijn licht van gewicht en makkelijk voor een doe-het-zelver aan te brengen. Indien er water in de kruipruimte staat, zullen de Chips op het water blijven drijven. De isolatiechips zullen ook geen extra verzakking veroorzaken van de bodem. Zeker in gebieden met veengronden is dit een groot voordeel.

  • Warmte-isolerend, meer comfort, energiebesparend
  • Lichtgewicht, blijft drijven op water
  • Snel en eenvoudig onder de vloer aan te brengen
  • Goedkoop, terugverdientijd ca. 5 jr.
  • Voorkomt vorming zwam, schimmel etc>
  • Goedkoop in aanschaf
  • Argex-korrels

Een andere oplossing voor natte kruipruimten vormen korrels van gebakken klei (argexkorrels). Deze korrels hebben een vergelijkbaar effect op de water- en warmtehuishouding in kruipruimten als schelpen. Argexkorrels zijn echter poreus waardoor de warmte isolerende eigenschappen beter zijn. De capillaire opstijging van water in de laag poreuze korrels blijft beperkt tot 22 millimeter als ze in het water liggen en tot slechts 16 millimeter vanaf een ‘natte’ ondergrond. Door het gebruik van argexkorrels wordt de kruipruimte warmer en droger. Hierdoor wordt de relatieve vochtigheid lager en neemt de kans op condensvorming af. Om tot voldoende warmte isolatie te komen is de aanbevolen dikte van de aan te brengen laag 127 mm in droge kruipruimten, 143 mm in natte kruipruimten zonder water, en 149 mm in natte kruipruimten met water (vermeerderd met de maximale hoogte van het water). De warmteweerstand van een dergelijke laagdikte bedraagt R=1,3. Om ook tot voldoende afscherming van vocht te komen is de aanbevolen dikte van de aan te brengen laag 228 mm in natte kruipruimten zonder water, en 234 mm in natte kruipruimten met water (vermeerderd met de hoogte van het water).

Bims (puimsteen)

Vulkanisch puimsteen. Dit materiaal met een lage volumieke dichtheid, blijkt bijzonder geschikt als ophoog- en aanvulmateriaal in zettingsgevoelige gebieden. In dergelijke gebieden is het toepassen van bouwstoffen met een lage dichtheid van groot belang. Op langere termijn kan ophoging c.q. aanvulling met een lichtgewicht materiaal duurzamer zijn dan met een zwaar materiaal. Dit omdat de druk op de bodem lager zal zijn. Bims beschikt over lucht gevulde gesloten poriën, waardoor dit ook een ideale isolator is.Toepassingen zijn bodemisolatie onder woningen, onder wegen e.d., als tijdelijke rijbanen, in leidingsleuven, achter damwanden.

Afdekfolie (oranje folie)

Bij isolatie van de onderkant van de vloer is het altijd verstandig om de bodem van de kruipruimte af te dekken met een dampremmende folie. Minder vocht in de kruipruimte verlengt de levensduur van een houten vloer, en leidt tot minder vocht in de woonruimte. Het afdekken kan met een stevige folie van PE (polyetheen) of van PVC (polyvinylchloride). Uit oogpunt van milieu heeft een folie van PE de voorkeur. PVC bevat vaak weekmakers en stabilisatoren die in de afvalfase schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Staat er water in de kruipruimte, zet dan de folie hoog tegen de muur vast en gebruik aan de onderzijde materiaal met drijfvermogen (zoals folie met luchtkamertjes). Dan kan de folie meebewegen met het waterniveau. Er bestaat voor de natte kruipruimte luchtkussenfolie met luchtkamertjes, die kan drijven op het water.

Voordelen bodemafsluiter

  • Geen stank en vochtoverlast meer
  • Voorkomt aantasting van houten en betonnen vloeren
  • Meer comfort, warmere vloer en energiebesparend
  • Minder kans op ongedierte

Bedankt voor het lezen

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op. Klik hier indien u meer informatie wilt hebben over de diensten van REGIE Vastgoedmanagement.

Verder lezen

Asbest

Leestijd: 3 minuten
Asbest is tot eind vorige eeuw veelvuldig toegepast in allerlei toepassingsgebieden en bezit een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen basen en zuren en hoge temperaturen en…
Lees verder

Belang bouwtechnische keuring

Leestijd: 2 minuten
Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Het wordt ten zeerste aangeraden om een bouwkundige keuring uit te voeren wanneer u van plan bent om een woning…
Lees verder

Offerte aanvragen

Wacht niet langer en vraag direct uw offerte aan bij REGIE Vastgoedmanagement d.m.v. ons offerte aanvraagformulier. U ontvangt binnen 24 uur reactie op uw aanvraag.